Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ψηφιακών νομάδων.

19 Σεπτεμβρίου, 2022

Καλώς ήρθατε στην Εποχή της Μετάβασης.

Ποιος θα αρνηθεί πως ό,τι ζούμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι πρωτόγνωρο, πως κανείς δε φανταζόταν πόσο θα άλλαζαν βασικές αρχές της ζωής μας;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε την Εποχή της Μετάβασης.

Μετάβαση σε όλα και παντού: επιστήμες, τεχνολογία, βιομηχανίες, εκπαίδευση. Όλα γυρίζουν στη δίνη μιας νέας αρχής, ψάχνοντας να βρουν τη νέα τους θέση, ταυτόχρονα παρασύροντας τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα, τον τρόπο και κυρίως τη θεώρηση της ανθρώπινης ζωής.

Οι αλλαγές ριζικές και οι αριθμοί το βεβαιώνουν: Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει πως κατά τη διάρκεια των μηνών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2021, 11.5 εκατομμύρια υπάλληλοι παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους. Τι έχει συμβεί αλήθεια;

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση των τελευταίων 2 ετών ήρθε να επισπεύσει όποιες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές είχαν ξεκινήσει να γίνονται με αργούς ρυθμούς όμως. Ο άμεσος κίνδυνος της απώλειας της ζωής, μας έφερε μπροστά σε ερωτήματα και που δεν μας είχαν απασχολήσει σημαντικά ως τώρα.… πώς ζούμε, πώς τρεφόμαστε, πώς διασκεδάζουμε, πώς συμπεριφερόμαστε, πώς εργαζόμαστε, ποια η αξία μας, αλλάζοντας σημαντικά τον ορίζοντα των προτεραιοτήτων μας: να ζήσεις καλά, υγιής, ασφαλής, ελεύθερος, να απολαύσεις τους καρπούς των κόπων σου, όχι με τίμημα την ίδια σου τη ζωή αλλά προσφέροντάς της ποιότητα, ευεξία, καθαρό περιβάλλον και ισορροπία.

Αν λάβουμε υπόψιν, τη ραγδαία ανάπτυξη της ασύρματης τηλεπικοινωνίας, τη παγκοσμιοποίηση, τη ταχύτατη εξέλιξη των μεταφορών, την τάση προς τον ατομικισμό και κυρίως τη κατάργηση της κλασσικής έννοιας του «χώρου εργασίας», βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τάσεις νέων τρόπων ζωής, όπως αυτός των Lifestyle Mobilities ή αλλιώς «Κινητικότητες» ως τρόπος ζωής και εργασίας.
Και αφού ο παράγοντας «Εργασία», είναι ο κυρίαρχος (αν σκεφτεί κανείς ότι επηρεάζει το σύνολο της ζωής του), εμφανίστηκαν οι remote workers (εργαζόμενοι εξ αποστάσεως), οι virtual assistants (ψηφιακοί συνεργάτες), οι coworking spaces (χώροι κοινόχρηστης εργασίας) , δηλαδή, με μια ευρύτερη ονομασία, ο Νέος Κόσμος των Digital Nomads (Ψηφιακοί Νομάδες). Ένας νέος κόσμος που έλαμψε ως ένας από τους πιο in τρόπους για να ζήσεις από δω και πέρα σ αυτόν τον πλανήτη και μια τάση που αξίζει να δούμε λίγο πιο προσεκτικά.

Τι είναι οι Ψηφιακοί Νομάδες;

« Οι Ψηφιακοί Νομάδες είναι ταξιδιώτες που παράλληλα εργάζονται εξ αποστάσεως χωρίς την παρουσία τους στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας που εργάζονται ή freelancers που εργάζονται χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του διαδικτύου (remotely). Συνήθως ανήκουν στην γενιά των Millennials η GenZ. Αναζητούν προορισμούς ασφαλείς, με εναλλακτικά μέρη εργασίας, γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και με επαρκή αριθμό δραστηριοτήτων», ορισμός που δίνεται από το Παρατηρητήριο του Κινήματος των Ψηφιακών Νομάδων

Και τι δεν είναι;

Δεν είναι Μετανάστευση λόγω αναζήτησης καλύτερου τρόπου ζωής. Οι Digital Nomads δεν μετακινούνται γιατί δεν είναι ικανοποιημένοι με την καθημερινότητά τους και αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής. Δεν είναι μετακίνηση γιατί το απαιτεί η εργασία τους. Δεν μετακινούνται επειδή υποχρεώθηκαν από εργασιακούς παράγοντας.

Δεν μετακινούνται για λόγους βιοπορισμού. Αντιθέτως, πρόκειται για μια ομάδα με υψηλό δείκτη οικονομικών απολαβών. Η μετακίνησή τους δεν σχετίζεται με λόγους ασφαλείας.

Το σίγουρο είναι ότι η επιλογή του τρόπου ζωής ενός digital nomad χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά πλεονεκτήματα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου: ελευθερία κινήσεων, ευελιξία στο χώρο εργασίας, ένταξη και γνωριμία σε νέες κουλτούρες και κοινωνίες, ελεύθερη διαμόρφωση της καθημερινότητας. Με δυο λέξεις, ο digital nomad είναι ένας πολίτης του κόσμου, ανεξάρτητος και αδέσμευτος, ελεύθερος στις επιλογές της ζωής του, έτοιμος να γνωρίσει νέους κόσμους και να ενσωματωθεί σε μια νέα κοινωνία με μεγάλη ευκολία.

Γίνεται, λοιπόν, αμέσως αντιληπτό, το οικονομικό και κοινωνικό στίγμα της φιλοξενίας των Digital Nomads σε μια χώρα, γι’ αυτό και χώρες και τόποι όπως πρόσφατα και η χώρα μας, έχουν αρχίσει να ερευνούν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στις επιλογές ενός digital nomad.

Τα αποτελέσματα της επιρροής ενός τέτοιου κινήματος πολλά και σημαντικά: νέες τάσεις, νέα αγορά, νέες επιχειρηματικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα η εμφάνιση χώρων κοινόχρηστης εργασίας (coworking spaces). Χώροι όπου ο σύγχρονος επαγγελματίας μπορεί να βρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και τον επαγγελματικό χώρο να εργαστεί, να βρει συνεργάτες και να αναπτύξει την επιχειρηματική του ιδέα μέσα σε ένα νέο πλαίσιο.

Σύντομα λοιπόν, η συνηθισμένη εικόνα του επιχειρηματία μέσα στα φυσικά όρια της επιχείρησής του θα αντικατασταθεί από μια νέα οπτική. Ο μελλοντικός επιχειρηματίας δε θα περιορίζεται από γεωγραφικά και χωροταξικά σύνορα, θα είναι ελεύθερος να κατευθύνει το project του προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί, διαφοροποιώντας έτσι συνολικά τον τρόπο και τη στάση ζωής του.

Μένει μόνο να ζήσουμε αυτή τη νέα εμπειρία, ο καθένας στα μέτρα της δικής του πραγματικότητας.

Το παραπάνω άρθρο μου συμπεριλήφθηκε στη στήλη “Hospitality Talks”, στο Newsletter της εταιρείας COCOMAT, στα πλαίσια της σταθερής συνεργασίας μου με την εταιρεία.

ΠΑΝΩ